Verslag familiedag VBK 2017

VBK Familiedag 2017

Familiedag kent ongezien succes!

De eerlijkheid gebied te zeggen dat we ons hart vasthielden toen we een week voor de inschrijvingsdeadline nog niet al te veel gegadigden hadden voor de 3de editie van de familiedag. Na enkele voorbereidende vergaderingen dachten we met het bestuur dat we nochtans een mooie locatie hadden gevonden met daarbij héél wat extra troeven. Het moet gezegd dat het vinden van een geschikte locatie alsmaar moeilijker wordt gezien de groeiende interesse in dit concept. Denk daarbij aan de wisselvalligheid van het Belgische weer waar rekening mee moet gehouden worden, de helpende handen die alles mee tot een succes maken, de groeiende ambitie bij het bestuur om steeds dat tikkeltje beter te doen dan het jaar voordien, enzovoort.

Uiteindelijk werden we met verstomming geslagen toen onze secretaris, Kris Van De Perre, ons op de hoogte bracht van het aantal inschrijvingen. Om en bij de 300 mensen zouden op de afspraak zijn op de site van Vanlommel in Olen. Feit is dat we deze formules enkel kunnen aanbieden in samenwerkingsverband.

Als ik zeg dat de afwezigen ongelijk hadden, dan is dit een understatement. Ieders lichaam en geest werd letterlijk getrakteerd op animatie op maat, tal van hapjes en drankjes naar hartenlust, vlees van de beste kwaliteit, verser dan vers, gebakken door het beste bbq-team van België en zelfs Europa, een rondleiding in de productieafdeling van Vanlommel, gegidst door ervaringsdeskundigen, met als frisse afsluiter op een zonovergoten dag: een hoeve-ijsje. We voelden ons echt de koning te rijk want we hadden de weergoden gelukkig aan onze kant die dag!

Jan Van Gils had in zijn welkomstspeech veel woorden van dank over voor de familie Vanlommel om deze dag mede mogelijk te maken. Kosten noch moeite werden gespaard om iedereen tevreden te stellen. U beseft allicht ook dat het zeer uitzonderlijk is dat deze soort dagen anno 2017 volledig gratis aangeboden worden.
In beperkte groepjes konden we de kraaknette productie doorlopen met in elke afdeling een woordje uitleg. 2017  kan voor Vanlommel zeker als een mijlpaal gezien worden als Belgische kalfsvleesspecialist. Het familiebedrijf heeft op verschillende manieren zijn vertrouwen in de toekomst nogmaals onderstreept. Eerst en vooral was er de afronding van een belangrijk investeringsproject in de vleesproductie. De site in Olen werd met 50% vergroot en alle productieafdelingen werden gemoderniseerd en uitgebreid.
Zo werd er een nieuwe slachtlijn geplaatst, de snijzaal en verpakkingsafdeling werd fors uitgebreid, de verzendingsruimte werd geoptimaliseerd, enzovoort. Een huzarenstukje, als je weet dat tijdens de realisatie van dit alles geen enkele dag productie werd opgeofferd.

Ook was er in 2017 een verdere uitrolling van het “Well&Fair” dierenwelzijnslastenboek. Deze set regels stelt een nieuwe standaard voor de manier hoe om te gaan met de kalveren op gebied van transport, huisvesting, voeder, gezondheid en verdoving. Vanzelfsprekend wordt dit lastenboek onafhankelijk gecontroleerd door het vermaarde SGS, dat reeds een grote expertise opgebouwd heeft in de sector.

Tot slot was er in 2017 een verdere stap in de ketenfilosofie van de Vanlommel Group. Naast de productie van hoogwaardige voeders door Verveka, het zelf in hand houden van de aankoop van de jonge kalveren, de regie houden in de kalvermesterij en het slachten, uitbenen en verpakken van kalfsvlees, heeft de Vanlommel Group een belangrijke participatie genomen in het Nederlandse bedrijf Dosca.

Dosca is al decennialang één van de belangrijkste leveranciers van kwaliteitshuiden die onder andere als grondstof dienen voor de vermaarde Italiaanse lederproducenten. Met deze stap wil de Vanlommel Group haar geïntegreerde ketenaanpak uitbreiden en op die manier een meerwaarde creëren voor zowel de producent als de afnemer.

Nogmaals bedankt aan Vanlommel, en ook onze leden, om er een prachtige familiedag van te maken!