Verslag en foto’s VBK Familiedag 6/7/2019

De foto’s staan online! Klik op deze link.

Familiedag
Blonde d’Acquitaine, van in de stal tot op de bbq

Enkele mooie zomerweken waren verstreken toen wij in volle voorbereiding waren voor een nieuwe Familiedag. Een tweejaarlijks evenement dat het VBK met of zonder sponsors steeds op poten zet om zijn leden samen te brengen. De zon had al heel wat uren op zijn teller in juni. In het slechtste geval hadden we op onze locatie ook een mooie loods om met een grote groep droog te kunnen eten. Jan Van Den Heuvel en Leen Stoffelen stelden hun boerderij/hoeveslagerij ‘Meelhovenseheide’ op zaterdag open voor onze leden en op zondag voor het grote publiek vanwege hun 5-jarig bestaan. De weergoden waren ons gunstig gezind op de zesde juli. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een mooie dag van te maken.

Jan en Leen waren hun voorbereidingen duidelijk op tijd begonnen. En of er gewerkt wordt in Malle! Het bedrijf was zeer netjes en de loods was voor een groot stuk vrijgemaakt. We konden vrijdag direct van start gaan met de voorbereidende werken. De Feestjan probeert samen met het bestuur voor jong en oud al het mogelijke te voorzien. De toog werd klaargezet, glazen en tassen werden gewassen, de drank kon de koeling in, de wc-wagen werd geïnstalleerd, de parking werd klaargemaakt, ook de tafels werden gedekt en banners konden bevestigd worden tegen de loods. Voor de kleinsten zorgden we voor een koetjes springkasteel en schminksters, tekeningen, stoepkrijt en bellenblazers en daarbovenop stond er een heel wagenpark aan gocarts, alle soorten steps en fietsjes klaar. Als er rond half elf nog een mooi bloemetje op de tafel kwam met een kommetje chips en nootjes erbij, was echt alles in gereedheid gebracht. De aanwezige sponsors hadden hun standjes ook mooi opgemaakt. Hoeveservice zorgde voor een mooi springkasteel, Gert Van Beeck voorzag voor elk gezin geen traditioneel ganzenbord, maar een kalverbordspel, Wopereis en Van Lommel legden petten klaar.Verberk had zich ook voorbereid op de komst van heel wat kinderen. Ze brachten een milkpower mee die heel nauwkeurig gedoseerd een bekertje lekkere limonade kon tappen. Sieplo stond met zijn knappe mengdoseerwagen vlakbij de ingang van de stal bij wijze van spreken klaar om ingezet te worden. 

De deuren konden om 11 uur open om onze leden te ontvangen. Het moet gezegd, jullie stonden niet rijen dik te popelen om het bedrijf op te draaien. Zeer gezapig sijpelden de mensen binnen. Ons geduld werd even op de proef gesteld. Het leek wel alsof alle au bain marie’s eerst gevuld moesten zijn met overheerlijk barbecue vlees alvorens alle 130 ingeschreven leden op post waren. De Feestjan riep snel iedereen bij elkaar onder de loods om een woordje van dank te richten aan Jan en Leen, en om de leden hartelijk welkom te heten. Voor een belachelijke prijs van 10 € per volwassene kon je genieten van heerlijk hoevevlees van de dieren van Jan en Leen. De biefstuk en de worst  van deblonde d’Acquitaine konden geproefd worden en op slag ook besteld worden. Kipfilets,spek en saté’s , sauzen en de groenten en slaatjes werden besteld bij traiteur Denies uit Vlimmeren. 

De honger werd gestild en de dorst werd gelest. Een zalig momentje is het wanneer het rustiger wordt in de loods omdat je ziet dat mensen smaak hebben van hun eten en genieten van het gezellig samen zijn. In kleine groepjes gidste Jan, boer in hart en nieren, de nieuwsgierigen door zijn stal. Hij begon dit bedrijf nadat hij de landbouwschool had afgewerkt op een leeg perceel naast het bedrijf van zijn ouders waar ze aardbeien, asperges en in den beginne ook augurken kweken. Studeren was niet zijn ding, al beleefde hij wel leuke momenten op school. Jan werkt zeer graag met runderen, al was de kalversector een goede en nodige opstap om zo stilaan de veestapel van de Blonde d’Acquitaine uit te breiden. Dit doet hij nu al 13 jaar en heeft ondertussen 120 runderen van dit ras. Voordien werkte Jan in de Blommerschothoeve van Mintjens op Blommerschot in Oostmalle.
De kalverstal met plaats voor 850 vleeskalveren (twee leeftijden) is volledig natuurlijk geventileerd en er is veel natuurlijke lichtinval. Er ligt een PV-installatie en het water voor de melk wordt al 11 jaar verwarmd met houtsnippers. Vooral over de lichtinval zijn Jan en Leen zéér tevreden. 

Het veldwerk op de akkers doet Jan ook graag zelf. Elke seizoen heeft zijn charme. Zaaien, oogsten, koeien buiten zetten en binnen halen en al het veldwerk dat erbij komt kijken doet hij graag. 2 keer per maand wordt er ook tijd voorzien om zelf mee een rund te helpen versnijden in hun hoeveslagerij. Heel wat werk voor een gezin met drie kinderen. Pas sinds dit jaar hebben ze hulp van een student die op woensdag- en zaterdagnamiddag komt helpen. Leen zorgt voor de verkoop van het vlees. Vooral dit laatste zorgt ervoor dat er minder tijd is voor een weekje weg. Een weekendje er tussenuit knijpen lukt af en toe nog wel… 

Bedankt Jan en Leen voor het openstellen van jullie bedrijf én bedankt aan alle aanwezigen om van deze familiedag er weer ééntje te maken met een gouden randje!