Familiedag 20 juli 2024: Een Dag Vol Vreugde en Verbondenheid

De voorbereidingen voor onze familiedag op 20 juli 2024 begonnen maanden van tevoren en alles leek ook dit keer weer aanwezig voor een succesvolle editie. Met veel enthousiasme stelden Wannes en Ann hun prachtige, nieuwe boerderij open voor alle leden van onze vereniging. Vanlommel verbond zich als partner voor het eten, en hun vertegenwoordiger, lid van het barbecueteam, bracht een vleugje Europese kampioenskwaliteit mee naar het evenement. Hun team, dat al meerdere Europese titels en tal van specifieke trofeeën heeft behaald, stond garant voor culinair genot. 

De week voorafgaand aan het evenement was een tijd van gezonde drukte en opwinding. Hoewel er topweer werd voorspeld, hielden we rekening met mogelijk onweer in de namiddag. Met ongeveer 180 ingeschreven leden en familieleden moesten we onze plannen nog wat bijschaven. Extra stoelen, tafels, bestek en ijs werden besteld. We regelden ook een extra tent, ideaal als schaduw- of schuiltent. Bij temperaturen rond de 30° zorgden we voor voldoende koele drankjes om iedereen fris te houden. Het hele bestuur stak de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat onze leden een fantastische dag zouden beleven.

Op zaterdagochtend, 20 juli, straalde de zon zoals voorspeld. Kort na 11 uur arriveerden de eerste leden, wandelend over de mooie, verharde oprit. Het onthaalmoment was een gelegenheid om bij te praten met bekenden en om misschien ook enkele nieuwe gezichten te leren kennen. Opvallend was het verjongde ledenbestand, zichtbaar in de vele gezinnen met kinderen. Maar liefst 40 kinderen onder de twaalf genoten van een raceparcours voor go-carts, een springkasteel en grime. De geitenstal bleek een grote trekpleister voor de jongsten. Hopelijk vinden we onder deze jonge generatie vele toekomstige opvolgers.

Ann en Wannes namen achteraf nog de tijd om hun verhaal te vertellen zoals ze dat op de dag zelf ook al deden. Toch is het heerlijk om dit nogmaals door te lezen. Als je er niet bij kon zijn is het zeker de moeite om op de hoogte te komen van de heuse carrièreswitch in dit jonge gezin.

Wij zijn Ann en Wannes, samen met onze kinderen startten wij in 2017 aan een nieuw avontuur: onze eigen boerderij.  Vandaag hebben we een volwaardig landbouwbedrijf met vleeskalveren en vleesgeiten en een zorgboerderij.

Maar even beginnen bij het begin:  Ann Adriaensen, geboren in 1981, in een gewoon arbeidersgezin.  Gehuwd met Wannes Van Hoeck, geboren in 1980 en ook geen boerenzoon.

Na onze studies gingen we werken: Ann als opvoedster met personen met een mentale beperking en Wannes koos voor een administratieve job.

In 2008 werden we de trotse ouders van een dochter Linde.  Daarna volgden Finn in 2011, Nette* in 2012 en Neel in 2014.

De microbe voor de boerenstiel pikten we op nadat we zelf een huis hadden gebouwd op een groot stuk grond.  Hier hielden we onze eerste geiten en koeien en groeide de droom verder!  Maar dromen over de boerenstiel of effectief in de boerenstiel stappen: dat was geen evidente keuze!  Er gingen verschillende jaren voorbij, met wikken en wegen tot de beslissing viel.  

We kozen voor de kalversector.  Dit gaf ons de kans om als nieuwe boer te kunnen starten: op een bestaande locatie met een beperkte grondoppervlakte, met een contract en met begeleiding.  Voor mensen die niet uit de landbouw komen een niet te onderschatten hulp!

In 2017 verkochten we het huis in Vlimmeren en kochten een oude boerderij in Malle.  Achter de oude bindstal uit de jaren 60 bouwden we een nieuwe kalverstal voor 980 kalveren.  We kozen voor een stal met veel lichtinval: met een grote lichtstraat aan beide zijden en lichtdoorlatende roldeuren.  Omdat we een stal voor de toekomst wilden bouwen, kozen we voor een dubbel-doel-stal.  Dat betekent dat de kalveren bij ons melk en water krijgen uit de goot en aan de andere kant van het hok, brok eten van de voergang.  Doordat we voor deze opstelling kozen, hopen we te kunnen inspelen op alle eventuele veranderingen van de toekomst.  Want wie weet wat voederen we binnen 10 jaar?  De voorbije 20 jaar is er qua voeding voor de kalveren ook veel veranderd.

We kozen voor automatisch voederen voor de melk en hebben een korte melkleiding met een nukar voor tijdens de opstart.  Brok rijden we uit met een grote vliebokar: de brede gangen geeft ons de mogelijkheid een grote kar te gebruiken, wat veel tijdwinst oplevert op het einde van de dag.

Naast de kalveren houden we Afrikaanse Boergeiten, voor het vlees!  Deze tak van het bedrijf is volledig in onze eigen handen: van het zoeken naar de juiste bloedlijnen, de perfecte voeding en de klanten voor het vlees.  Want hoezeer geitenvlees op wereldniveau zeer veel gegeten wordt, zijn wij als Vlaming dat niet zo gewend!  Nochtans een jammere zaak: want wie het al eens geproefd heeft, weet dat het lekker is!

Aanvankelijk stonden de geiten in de oude bindstal, tot in 2022 duidelijk werd dat de jaren dienst van deze stal zijn tol begon te eisen.  Daarom beslisten we om deze volledig te vernieuwen en uit te breiden met een loods en ontvangstruimte voor de zorgboerderij.

Omdat we het licht en de luchtigheid van de kalverstal nog wilden uitbreiden, kozen we voor een serrestal.  Het dak gaat op 1 plaats automatisch open en ook de kopse kanten van de stal kunnen volledig worden open gezet, waardoor het heerlijk vertoeven is in de stal, ook al is het buiten heet!  Maar ook in de winter is het er aangenaam:  een geit houdt niet van nat en tocht, maar kan wel goed tegen de koude.  Ook voor ons is het steeds aangenaam werken in de serrestal:  er hoeft niet vaak licht aan en ook een jas is vaak overbodig!  De moederdieren kunnen vrij in en uit de stal maar ze staan meer binnen dan buiten!

Een Geitenleven bij Boerenhoeck: 

Wij kiezen ervoor om Afrikaanse Boergeiten te kweken: de échte vleesgeit, gekend voor zijn zachte karakter en het smakelijke vlees.

Omdat we meerdere groepen moederdieren hebben en geiten (in tegenstelling tot schapen) het hele jaar door gedekt kunnen worden, hebben we twee lammerperiodes per jaar.  Onze geiten worden gedekt door één van onze eigen bokken.  Omdat onze boergeiten stamboekdieren zijn, is het zeer belangrijk om de juiste bok bij de juiste miekes in ‘het feesthok’ te zetten.

Na 5 maanden (min vijf dagen om theoretisch correct te zijn) worden de lammetjes geboren.

De lammeren blijven, op onze boerderij, bij de moeders tot ze twee en een halve maand oud zijn.

Dan worden ze ‘gespeend’ of van de moeders gescheiden om verder uit te groeien.

Voor de vrouwelijke dieren zoeken we een nieuwe thuis of ze blijven bij ons op de boerderij.

De bokken worden graan gevoerd voor de beste vleesaanzet.  Tussen 6 tot 10 maanden worden de bokken geslacht in het slachthuis, waarna het vlees verkocht wordt in onze hoevewinkel.

In onze hoevewinkel wordt enkel geitenvlees verkocht van dieren die bij ons op de boerderij geboren zijn.  Op die manier hebben we zelf de teugels in handen en kunnen we streven naar hoogwaardig, kwalitatieve dieren en lekker vlees.

Vanaf december 2023 is Ann gestart met de zorgboerderij.  Er wordt dagbesteding aangeboden, aan volwassenen met een mentale en/of fysieke beperking.  Er wordt gewerkt in kleine groepjes van maximum 4 personen, waarbij de activiteiten georganiseerd worden in en rond de geitenstal.  Bij de kalveren is rust en regelmaat veel belangrijker dan bij onze geiten:  deze zijn getraind op drukte en chaos.  Dus als het voederen eens wat minder vlot loopt, of er weer eens onbekende mensen in de stal komen, dan hebben ze daar niet zo veel last van.

Voor de toekomst blijven we hopen we op een boervriendelijk beleid.  Een beleid dat Landbouw in zijn eer laat en het de kansen geeft dat het nodig heeft.  Wij zijn in 2017 onze droom niet achterna gegaan om te strijden voor ons gelijk, maar om te leven, te werken, te zorgen en te delen: Dat is voor ons gelukkig te zijn.

Deze familiedag was meer dan zomaar een evenement; het was een dag vol vreugde en verbondenheid, waar jong en oud samenkwamen om te genieten van elkaars gezelschap en de prachtige omgeving. 

Nogmaals dank aan de firma Van Lommel, de adverteerders die met een standje plaats namen op het bedrijf en uiteraard Ann en Wannes voor het openstellen van hun mooie bedrijf. We wensen deze enthousiaste ‘starters’ heel veel geluk met alles wat nog op hun pad komt.